zondag 24 oktober 2021

Weekbericht 42/21

Afgelopen maandag kwamen er weer ziekenhuisbedden binnen, de afgelopen week in totaal vijf vrachten, gelukkig is er “noodopvang” voor gevonden. Er komen er nog meer, juist op het moment dat de vraag hiernaar vanuit Roemenië nog nooit zo hoog is geweest komt dit goed uit. De eerste 27 bedden zijn al verzonden.In Weesp konden we die zelfde maandag een flinke partij incontinentie materiaal en andere hygiëne producten ophalen. Op dinsdag is er in Amsterdam een mooie partij levensmiddelen geladen. 

Woensdag 20 oktober is er een trailer geladen voor Viorel en zijn team in Deaj, de helft van een trailer, dit keer met behoorlijk wat levensmiddelen. Henk Muller had dinsdag middag nog een partij vijgen gekregen van een groothandel uit Rotterdam. Woensdagochtend vroeg is een vrijwilliger naar Rotterdam gereden om ze op te halen en dezelfde dag zijn ze in Broek op Langedijk geladen in de Roemeense truck. Voor Breaza hebben we vooral ziekenhuisbedden geladen, Imola kreeg zelfs vraag om bedden van een ziekenhuis in Boekarest. Maandagochtend 25 oktober gaat als eerste in Breaza gelost worden en daarna in Deaj. 

Woensdag konden we conserven in Driel en chocopasta in Enschede ophalen, allemaal mooie en waardevolle producten die we voor een deel gaan gebruiken in de kerstpakketten. Woensdag waren er nog meer ophaalklussen en moesten we nog even ziekenhuisbedden stapelen. Het was allemaal best weer veel werk maar zover ik het overzien kan doet iedereen het met plezier.

Hier de link naar foto's van het laden.

Vermeldenswaardig is nog dat onze parttime vrijwilligers van de Prinsenstichting weer druk zijn met het ompakken van een partij snoep die wij in grootverpakking gekregen hebben. Ze zijn in Zaandijk hard aan het werk dit om te pakken in kleine zakjes die we in de kerstpakketten kunnen doen. Geweldig dat ze elke keer dit soort klussen zo enthousiast oppakken om andere mensen daarmee te helpen.

Cristi uit Botosani stuurde weer foto’s van de nieuwbouw, het geeft hem veel stress maar ook mooie momenten. Het kost natuurlijk allemaal veel geld, maar kreeg hij eerder de stenen van een groothandel gratis, nu ook de kozijnen. Hij was net in onderhandeling met een kozijnen fabriek uit Oradea over het kortingspercentage toen een vriend belde vanuit Duitsland. Deze man importeert producten vanuit Roemenië o.a. kozijnen en heeft besloten kozijnen aan Cristi te leveren en hem geen rekening te sturen. Weer een mooie meevaller dus.

Het uitdelen van onze maar ook hulpgoederen van anderen gaat er ondertussen gewoon door. Het is te hopen dat het geen strenge winter gaat worden voor deze mensen. 

Hier de link naar foto's.

Reghina uit Ticau is voortvarend aan de gang gegaan met het uitdelen van de spullen die wij gebracht hebben en de aardappelen en groenten van de boerderij. Deze laatste producten zijn heel welkom.

Hier de link naar foto's.
Toth Attila stuurde ook weer foto’s en onderstreepte nog een keer het belang van zijn “voedselbank”, in deze moeilijke tijd.

Hier de link naar foto's.

Domien en Inci uit Salard hebben een nieuwsbrief gezonden. Goed om te lezen het geeft een aardig beeld hoe de situatie is in een dorp als Salard op dit moment. Een echtpaar met nog kleine kinderen is op de fiets uit Nederland vertrokken naar Salard!! Na hun aankomst daar zijn ze verder gaan reizen per trein en ze zijn nu in Macedonië, leuk om te lezen.

Hier de link naar hun nieuwsbrief.

Hier de link naar het fietsavontuur.

Dinsdag vertrek ik samen met Nico Groot en Gerrit Beetsma naar Roemenië, we bezoeken daar Attila op de boerderij in Marghita en gaan nog even naar Breaza, zaterdag zijn we weer thuis. Ondanks het oplopende aantal besmettingen is het voor reizigers vanuit Nederland nog steeds code geel, dit volgens het reisadvies voor Roemenië van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Nederland.

Met Attila gaan we o.a. bespreken hoeveel aardappelen en groenten we beschikbaar kunnen stellen aan onze contacten om te verdelen onder de welbekende doelgroep. De vorig winter bleek al hoe belangrijk aardappelen zijn als basisvoedsel, de hulpverleners ter plaatste waren blij dat ze deze konden uitdelen. 

De voorbereidingen voor de pakkettenactie zijn volop in gang gezet, we gaan inpakken op donderdag 11 en vrijdag 12 november. Nadere berichten volgen op korte termijn.. 

Max Veenstra van St. Hirf kreeg bericht dat er 72 pallets mondkapjes beschikbaar waren voor goede doelen bij een groot bedrijf. Max heeft ze er toe kunnen bewegen een trailer met 34 pallets naar ons verdeelpunt in Marghita te brengen. Dus niet alleen gratis mondkapjes maar ook geen transportkosten. Vanuit Marghita gaan we samen zorgen dat ze op de juiste plek in Roemenië en wellicht in buurlanden zoals Moldavië en de Oekraïne terecht komen. Samenwerken met de heer Veenstra zorgt wel voor leven in de brouwerij.

Het zal jullie niet ontgaan zijn dat Covid-19 de Roemeense bevolking zwaar op de proef stelt op dit moment. We proberen te helpen waar mogelijk.

Woensdag gaat er geladen worden voor Cristi in Botosani en zijn er weer een aantal ophaalklussen. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten