zondag 31 oktober 2021

Weekbericht 43/21

Het belang van het werk wat we kunnen doen binnen de mogelijkheden van Stichting Promotie neemt alleen maar toe.

Zoals ik de vorige keer schreef heb ik samen met oud collega Nico Groot en Gerrit Beetsma een soort bliksem bezoek gebracht aan Roemenië en hebben we van dichtbij meegemaakt hoe de situatie daar is. De armoede waarin veel mensen leven is in ruime mate aanwezig en neemt eerder toe dan af. Daarboven op de zeer ernstige gevolgen van de enorme Covid-19 uitbraak in Roemenië, het is moeilijk te bevatten in wat voor ellendige situaties veel mensen hierdoor terecht komen. Elke drie minuten gaat er iemand dood in Roemenië vanwege de besmetting met het virus. Hoe dit verder moet weet niemand, de ziekenhuizen zijn totaal overbelast en kunnen het bij lange na niet aan. De vaccinatiegraad is heel laag en de verhalen over waarom mensen zich niet laten vaccineren zijn meestal gebaseerd op fake news en toch de aanleiding tot deze gevaarlijke keuze.

De mensen die andere trachten te overtuigen om zich wel te laten vaccineren hebben geen gemakkelijk taak. Paul de voorganger in de kerk van Getz doet hierin zijn best, hij had zelfs een professor uitgenodigd uit Hongarije die een heel duidelijk verhaal hierover kon vertellen. De meeste mensen bleven echter bij hun reeds ingenomen standpunt, soms met heel ernstige gevolgen.

Op de boerderij hebben we een mooie tijd gehad met Attila en zijn team, het kost veel moeite om in deze tijd de zaak draaiende te houden maar het lukt dankzij hun inzet goed. De producten zijn van goede kwaliteit, door de lange droge periodes is er minder opbrengst, maar zijn de prijzen van de producten hoger dan voorgaande jaren. Het is heel goed dat we dit bezoek gebracht hebben in deze voor iedereen lastige tijd.

Vrijdag hebben we eerst een ontmoeting gehad met de nieuwe burgemeester van Breaza, altijd goed om elkaar te kennen. Al die dingen die Csaba en Imola doen in en rond Breaza zijn van belang voor de mensen die hulp nodig hebben. Mijn indruk is dat deze burgemeester van goede wil is en het belang van ons werk en vooral dat van Csaba en Imola inziet.

Daarna nog even bij de heer Piu geweest, we kregen geen kopje koffie hij was niet in een heel goede bui. Het lijkt redelijk goed met hem te gaan en het huisje ziet er nog netjes uit. We bezochten nog even de grootouders van Imola die in hetzelfde dorp wonen op een klein boerderijtje, vijf ha groot, drie koeien, wat varkens en kippen, het gezin van hun zoon die er ook woont kunnen er van leven. Altijd leuk om dit even te zien en de verhalen te horen.

Omdat het Gerrit zijn verjaardag was moest en een enorme hoeveelheid taart gekocht worden. In het weekend gaan 6 kinderen vanuit de kinderopvang van Csaba en Imola naar een ander kindertehuis, samen met de vaste bewoners is dit een een flinke groep. Met z’n allen hebben we ze met de taart weggebracht, feest natuurlijk. Achter dit kindertehuis gaat binnenkort een bejaardenhuis open, heel bijzonder hoe dit ontstaan is. Een volgende keer kom ik hier op terug.

In Voivodeni bezochten we een voorganger van de plaatselijk kerk, via Csaba en Imola ontvangt hij al lange tijd goederen uit Nederland. Een bijzondere man met zijn hart op de goede plek, hij is dag en nacht bereikbaar voor zijn medemens in nood. De kerk zag er mooi uit net als de bijgebouwen voor allerlei activiteiten met kinderen, er was zelfs een kunststof sportveld. We moesten alles bekijken en bezochten ook een zigeunerwijk met de bekende bouwvallige huisjes en een paar huizen die na een brand nieuw gebouwd zijn. De toekomstige bewoners hiervan moeten zelf de handen uit de mouwen steken bij het bouwen en krijgen daarbij hulp van anderen bewoners. De bouwmaterialen krijgen ze dit met financiële ondersteuning van een groep brandweerlieden uit Zweden. Het was een interessante ontmoeting met iemand die blij is met de hulp die wij hem via Csaba en Imola bieden.

In deze periode van het jaar is het de gewoonte om palinka te maken van de fruitresten. Vaak is er ergens een lokale stokerij, de beheerder hiervan ontvangt van de mensen de fruitresten en het brandhout om er palinka van te stoken. In ruil hiervoor krijgt de beheerder een deel van de opbrengst. Een heel bijzonder gebeuren, het is niet illegaal, waarschijnlijk wel een regels gebonden.

Hier de link naar foto's van onze reis.

De vrijwilligers in Nederland hebben woensdag een truck geladen met bestemming Botosani. Maandag gaat deze daar gelost worden. Verder weer allerlei goederen opgehaald.

Hier de link naar foto's van het laden

Cristi maakt progressie met zijn nieuwbouw, hij stuurde er foto’s van net als van het uitdelen van goederen.

Hier de link naar foto's van Cristi.


Aurelia hier aan het brood bakken.
In Deaj is tot onze ontsteltenis Viorel zijn vrouw Aurelia en hun dochter Denisa overleden, vandaag (zondag) is de begrafenis van beiden. Het gemis is groot zijn vrouw was zijn steun en toeverlaat in alles wat hij doet. In dezelfde tijd een kind verliezen het is moeilijk te bevatten.

Het uitdelen van de goederen die daar afgelopen maandag gelost zijn zijn door andere vrijwilligers uitgedeeld, Henk Muller stuurde er foto’s van. Net als van het lossen van de truck.

Hier de link naar foto's
Reghina uit Ticau gaat ook stug door en stuurde weer foto’s van haar werk.

Hier de link naar foto's.

Hetzelfde is van toepassing op Toth Attila, ook voor hem zijn het lastige tijden, het aantal mensen die ziek worden en waarvan een aantal komt te overlijden neemt alleen maar toe.

Hier de link naar foto's

De uitnodiging om te helpen bij het maken van de pakketten is verzonden en de eerste aanmeldingen zijn binnen.

Hier de link naar deze uitnodiging

Aanstaande woensdag gaan we een trailer laden die naar Breaza gaat.


 

 


1 opmerking:

  1. Kan niet anders dan concluderen dat de vrienden in Roemenië vechters zijn en ik heb respect voor hen die deze mensen helpen en ondersteunen . Ik hoop dat het ooit beter zal zijn in Roemenië een land wat onderdeel is van Europa zoals onze Maartrn altijd zegt , dan zou het daar toch ook beter horen te zijn maar het lijkt wel 3en 'vergeten' land .

    Dank Maarten voor het verslag .

    BeantwoordenVerwijderen