zondag 3 oktober 2021

Weekbericht 39/21

Het werk van de stichting is ondanks afwezigheid van de motorrijders niet stilgevallen. Er is veel werk verzet, vooral met allerlei ophaalklussen, de opslag staat weer behoorlijk vol. Om die reden gaan we woensdag 6 oktober twee trucks laden. De truck die terugkomt met onze motoren gaat naar Botosani en de tweede naar Breaza.

Onze motorreis is goed verlopen, we hebben een mooie tijd gehad samen. De thuisbasis was
het voor ons werk het belangrijke distributiepunt in Breaza. Csaba en Imola doen daar heel goed werk met hun kinderopvang, hulpverlening aan ouderen in het dorp en het verdelen van de hulpgoederen tussen andere lokale organisaties, etc.,etc. Bij tijd en wijlen lijkt het de sociale dienst zelf wel, bij een probleem een beroep doen op Csaba en Imola werkt vaak beter dan de "echte" sociale dienst van de gemeente Breaza zelf. 

De corona beperkingen zijn voor degene die gevaccineerd niet echt hinderlijk. Juist toen we weer teruggingen naar Nederland brak het virus echter weer uit in Roemenië. De vaccinatiegraad is er laag, code rood lijkt er in zicht te komen met meer dan 10.000 nieuwe gevallen per dag. Met een grote groep reizen is wel lastig en niet iedereen zal zich prettig voelen onder deze omstandigheden.

Om een indruk te krijgen hoe onze reis is verlopen heb ik een fotoalbum gemaakt met een verklarende tekst.

Hier de link naar dit album

De mensen van onze verdeelpunten in Roemenië werken gewoon door en sturen hier berichten en foto’s van. Het kan zijn dat ik er een paar mis, ik ga het proberen om er een overzicht van te maken.

Reghina uit Ticau heeft Jan Valk op bezoek gehad, Jan maakt de terugreis net als de heenreis per motor en bezoekt onderweg naar huis een aantal kennissen. In de beginjaren was meester Sava een belangrijk contact, hij woont in Sălsig en dat is vlakbij Ticau. Jan is onder de indruk geraakt van de armoede en het werk wat Reghina doet. Met een zoon van Reghina en meester Sava heeft hij er rondgekeken en een goede indruk gekregen wat Reghina allemaal doet. Er zijn al heel wat huisjes en daken gerepareerd vertelde Jan. Er zijn er echter ook nog een heleboel die gezien de slechte staat waarin ze verkeren opgeknapt zouden moeten worden. Hoe de gezinnen daarin met vaak talrijke kinderen (over) leven is van hieruit moeilijk voor te stellen.

Hier de link naar foto's van Jan

Reghina kan rijden met tijdelijke kentekenplaten, de auto doet het heel goed en ze heeft alle papieren in huis om een definitief Roemeens kenteken te kunnen aanvragen. Ze kan nu veel meer meenemen per keer dus erg handig deze Opel combo. Ze heeft ons een bedankbrief geschreven en Gerrit van der Starre van St. Emeth besteed er aandacht aan in zijn laatste nieuwsbrief.

Hier de link naar foto's van Reghina.

Nieuwsflits van St. Emeth.

Bij Cristi in Botosani beginnen ze aanstaande maandag aan het dak van het nieuwe gedeelte van het kindertehuis. Hij maakt dit jaar echt veel progressie.

Hier de link naar foto's.

Toth Attila doet veel en goed werk en heeft ook projecten die geld moeten opleveren om e.a. te bekostigen. De duindoornbessen zijn daar een voorbeeld van, deze bessen zijn supergezond. Veel beter dan drankjes gemaakt van druiven of gerst.

Hier de link naar foto's.

Hier de link naar een website over deze vitaminebom

Henk Muller stuurde ook weer foto’s van wat er allemaal in en rond Deaj gebeurt, net als van een soort uitje in de nabij omgeving. De pootaardappelen die we hebben gezonden hebben het heel goed gedaan, het leverde een rijke oogst op. Henk heeft zelf een vervelende blessure aan zijn schouder, hij laat zich daarvoor behandelen. Bij het uitdelen van hulpgoederen is hij  uitgegleden en op deze al geblesseerde schouder gevallen.

Hier de link naar foto's.

In het verslag over de motorrit schreef ik over ons bezoek aan Roxana en Marius Dancovici van St. Paternoster in Ploiești. 

Hier de link naar hun website.

We hebben inmiddels besloten de kerstpakketten weer in eigen huis te gaan maken. We pakken de organisatie hiervan op korte termijn op. We laten Roemeense trucks de pakketten wegbrengen.
1 opmerking: