zondag 10 juli 2022

Weekbericht 27/22

Heerhugowaard en Langedijk zijn samengegaan in de nieuwe gemeente Dijk en Waard. In dit kader komen er o.a. nieuwe wandelroutes met daarin opgenomen kunststof tegels met foto’s en afbeeldingen van verenigingen en stichtingen. Er komt in de tegel ook een QR code, na het inscannen hiervan met je smartphone komt er dan een filmpje over de activiteiten van deze club in beeld. Atelier Zes gaat dit project uitvoeren. Dinsdag  5 juli kwam Rien Bakker van Atelier Zes op bezoek om een filmpje te maken over ons werk. 

Klik hier om de preview te bekijken.

Dezelfde ochtend kwam Wim Bos uit Weesp een aantal pallets voedsel brengen en een pallet met boekjes over het evangelie in de Oekraïense taal. Via Cristi uit Botosani gaan deze naar een organisatie in het plaatsje Volovăţ, niet ver van de grens met de Oekraïne.

Woensdag 6 juli hebben we de door de Vomar beschikbaar gestelde goederen geladen, zoals ik al in het vorige blog schreef zijn deze bestemd bestemd voor de Oekraïne. Aangevuld met goederen uit eigen voorraad is het een mooie en waardevolle vracht geworden. Cristi gaat via zijn contacten voor de verdere distributie de Oekraïne in zorgen. De oorlog daar gaat maar door en eist elke dag weer nieuwe slachtoffers. Op Wikipedia is een chronologische volgorde een opsomming te zien van al deze vreselijke gebeurtenissen. 

Vanwege de vakantieperiode zijn er wat minder vrijwilligers dan anders, het laden en de ophaalklussen ging ook deze keer goed.

Hier de link naar foto's.


Woensdagmiddag kwam er heel slecht nieuws uit Botosani, waarschijnlijk door blikseminslag is er brand ontstaan in de nieuwbouw van Casa Ioana. Een enorme tegenslag voor Cristi en zijn team. 


Hier de link naar de foto’s.


Gelukkig pakt Cristi weer snel de draad op en is druk met het organiseren van de herstelwerkzaamheden. Een ruwe schatting is dat er € 30.000,- schade is aan het dak en de muren. Daarna moet de elektriciteit en beveiligingsinstallatie worden gemaakt, kosten hiervan?? Houten balken voor het dak zijn al gebracht (kosten € 7.000,-) en maandag komt er een bouwteam om te slopen en te herbouwen. Als stichting Promotie konden we € 5.000,- overmaken voor het herstelwerk. Een kerkelijke gemeente uit Duitsland heeft hetzelfde bedrag overgemaakt, Amerika is een kerkelijke gemeente een collecte gaan houden. In Denemarken is de hoofdsponsor ook weer in actie gekomen. Tijdens een reis naar Roemenië in deze maand bezoeken we ook Cristi en bespreken we de voortgang en de financiering.

In Breaza zijn de meeste goederen van het laatste transport alweer uitgedeeld. Diverse organisaties houden in deze tijd van het jaar kinderkampen. De flesjes frisdrank, de koek en snoep kwamen daarbij goed van pas.

Er heeft ook een bijzondere ruil plaatsgevonden in Breaza, Imola heeft er een fotoalbum van gemaakt.

Hier de link naar foto's en uitleg.

Toth Attila uit Peris heeft een Hongaars wolvarken laten slachten. Verder is het druk geweest met zomerkampen.

Hier de link naar foto's.

De goederen verzonden via Breaza zijn ook bij Henk Muller terecht gekomen, de foto’s van het uitdelen geven altijd een goed beeld van wat er allemaal gebeurt daar.  De vraag om hulp neemt alleen maar toe is Henk zijn ervaring. Het lijkt mij niet altijd gemakkelijk voor Henk om dagelijks met de aan armoede gerelateerde problemen van al deze mensen geconfronteerd te worden. 

Hier de link naar foto's.

Reghina uit Ticau is ook  druk  geweest met het organiseren van zomerkampen voor kinderen.

Hier de link naar foto's.

Attila uit Marghita stuurde een aantal foto’s van het oogstwerk. De koolzaadoogst is goed gelukt, de tarweoogst ziet er ook goed uit. De prijs van aardappelen en groenten is wegens gebrek aan koopkracht lager dan normaal. Het zijn lastige tijden voor de Roemeense bevolking het opvangen van de enorme prijsstijging van bijvoorbeeld levensmiddelen en energie noopt tot moeilijke keuzes.  

Hier de link naar foto's.


Viorel uit Deaj heeft ons weer op de hoogte gebracht van zijn activiteiten in en rond Deaj. In de eenvoudige kassen van hem groeien heerlijke tomaten weet ik uit eigen ervaring. Opvallend hoe blij deze mensen weer terugrijden naar huis met hun gezin (zie het laatste filmpje). 

Hier de link naar foto's.

Aanstaande woensdag gaan we laden voor Breaza. Er zijn ook weer ophaalklussen. Het is vakantietijd ik hoop dat de mensen die geen vakantie hebben komen helpen. Vrijdag gaan we 85 matrassen ophalen in verzorgingshuis aan de Overtoom in Amsterdam, ik hoop dat een paar mensen kunnen helpen met deze klus. 

Als er mensen zijn die Cristi willen helpen met het herstel van de nieuwbouw van Casa Ioana is dat meer dan welkom. Het bankrekeningnummer van Stichting Promotie is NL48RABO 0146 7573 78 onder vermelding van herstel Casa Ioana. 

Voor tips e.o. opmerkingen hierover mail naar koelmaarten@gmail.com of bel mij 0628941795. 


 


1 opmerking:

  1. Zo mooi om te lezen dat de mensen daar en natuurlijk hier ook zoveel veerkracht hebben het is bewonderenswaardig hoe men omgaat met tegenslag , onderuit gaan en weer opstaan ... ik heb er iig veel respect voor .

    BeantwoordenVerwijderen