zondag 31 juli 2022

Weekbericht 30/22

Maandag 25 juli bezochten we Jozsi Mucui van Asociatia Ichtys. Jozsi runt o.a. een gaarkeuken in Tirgu Mures, dit voor kinderen die daar in de wijk Velea Rece wonen. We hebben in deze wijk via de inspanningen van Henk Muller en Viorel een paar jaar geleden van een flink aantal hutjes de daken waterdicht kunnen maken. Via Henk en Viorel gaan hier ook hulpgoederen heen, de leefomstandigheden in deze wijk zijn niet menswaardig.

Jozsi zelf opgegroeid in deze wijk runt er al zeventien jaar deze gaarkeuken, hij voorziet elke dag ongeveer 200 kinderen van een maaltijd. Ze komen met een pannetje of iets wat daar op lijkt naar het hek, ze leveren de het in en krijgen het met een maaltijd gevuld terug. Sommige rennen er mee naar “huis” en andere eten het ter plekke op. Je moet het gezien hebben om het te geloven dat dit anno 2022 nog nodig is in onze EU. Jozsi krijgt steun van stichting ORA uit Oostenrijk hiervoor. 

Hier de link naar de website van ORA.

Tot voor kort zorgde hij ook dat er dagelijks zo’n dertig kinderen gewassen werden en schone kleren kregen. Door de gestegen energieprijzen lukt dit meer, hij kan net aan de keuken laten draaien binnen het budget. Hij is ook blij met het voedsel dat via Imola en Csaba bij hem terecht komt net als met de aardappelen en groenten van de boerderij. Alles helpt, er komen namelijk ook steeds meer ouderen aankloppen met een pannetje. 

Het is in niet ongewoon dat meisjes op hele jonge leeftijd er al kinderen krijgen, de populatie groeit snel. Jozsi heeft een stuk grond en wel daarop graag een gebouw realiseren om meer te kunnen doen voor de gemeenschap. 

In het album staan ook foto’s van een jaarverslag wat we kregen. Dat ons werk nog nodig is blijkt ook hier weer uit. 

Hier de link naar het fotoalbum.

Naast de gierende inflatie en de problemen in hun buurland Oekraïne, zorgt het aanhoudende droge en het (te) warme weer met temperaturen tussen de 35 °C en 40 °C voor extra problemen. In de steden is de temperatuur nog hoger en in de oude flatgebouwen is het niet uit te houden. Vooral oude niet mobiele mensen hebben er last van. Door het droogvallen van drinkwater bekkens is de drinkwatervoorziening in veel steden een probleem en komt er geen water meer uit de kraan. Voor het vee is het ook veel te warm en in de uitgedroogde velden is weinig meer te eten. 

Dinsdagavond 26 juli waren we weer thuis, een reis om niet snel te vergeten en veel om over na te denken.

Woensdag 28 juli waren we met drie vrachtwagens goederen aan het ophalen en de loods aan het opruimen. Vrijdag zijn Nico en Clement nog een keer op pad geweest. Onze voorraad is weer aardig op peil en aanstaande woensdag gaan we een trailer hulpgoederen laden. Deze gaat naar Breaza.

Cristi uit Botosani blijft ondertussen busjes met vooral eten naar de Oekraine sturen. Van de Vomar is nu alles op de plaats van bestemming. De laatste twee busjes gingen naar plaatsen dichtbij de frontlinie. 

Hier de link naar foto's.

Reghina uit Ticau stuurde foto’s van haar werk, goed om te zien.

Hier de link naar foto's.

Henk Muller uit Band moet om zijn gezondheid denken en doet het even kalm aan met dit warme weer. Hij stuurde een bericht van het overlijden van iemand door de hitte. Zie het onderstaande fotoalbum

Hier de link naar foto's.

Viorel stuurde ook weer foto’s van de activiteiten in Deaj.

Hier de link naar foto's.

Toth Attila maakt van alles mee tijdens zijn werk mooie, maar ook nare dingen. Het onderstaande album geeft een beeld van de gebeurtenissen in een week.

Hier de link naar foto's.

Het print voor op een stoeptegel over het werk van onze stichting die ergens op een voetpad in de gemeente Dijk en Waard komt is klaar. Volgens mij wekt het nieuwsgierigheid op en dat is precies de bedoeling. Na het scannen van de QR code komt een filmpje in beeld.

Hier de link naar de afbeelding.

Onze jaarlijkse BBQ die we houden op zaterdag 13 augustus aanstaande. Graag nodigen we alle vrijwilligers en sympathisanten uit voor deze BBQ. Ook nadrukkelijk degene die zich door omstandigheden minder konden inzetten dan voorheen. De ontvangst met een hapje en een drankje is vanaf 16 uur. 

Ook deze keer mogen we weer gebruik maken van de gastvrijheid van Geeske en Jaap Ligthart, Schoolstraat 8  1751 CG Schagerbrug. (Let op dit is hun nieuwe adres). I.v.m. de catering wel je deelname even opgeven via mail;  info@stichtingpromotie.nl of telefoon 0628941795.Geen opmerkingen:

Een reactie posten