zondag 5 februari 2023

Weekbericht 5/23

We hebben een bijzondere week achter de rug, met de gebruikelijke maar ook ongebruikelijke gebeurtenissen.

Woensdag 1 februari begon het met een bezoek van Ralph van Soomeren directeur van de Rabobank NH Noord en Gerrit Beetsma accountmanager bij de bank. Samen kwamen ze ons een cheque overhandigen, dit met het een bedrag van maar liefst € 17.500,- . 


Te besteden t.b.v. onze acties voor de mensen in Oekraïne, zoals bijvoorbeeld aan, het in dit blog, al vaak genoemde gaarkeuken project in Tsjernivtsi. 

Ralph sprak zijn bewondering en respect uit over ons werk. Voor ons was het een mooie gelegenheid hem wat meer inzicht te geven in het werk wat de stichting inmiddels ongeveer dertig jaar doet. Wellicht kunnen we in de toekomst vaker samen optrekken. We hebben o.a. gesproken over PLMA in de RAI waar we op woensdag 24 mei 2023 weer een enorme hoeveelheid voedsel kunnen ophalen. Zoals ervaringsdeskundige inmiddels weten zijn hier veel mensen voor nodig die van aanpakken weten.

Daarna zijn we direct begonnen met het laden van een truck met bestemming Breaza. We konden weer hele mooie en nuttige artikelen laden. St. Manna heeft hier aan bijdragen aan kunnen doen net als vele andere sponsors.

Het liep allemaal gesmeerd en aan het einde van de middag ging iedereen met een voldaan gevoel naar huis.

Hier de link naar foto's.

Cristi uit Botosani stuurde foto’s en met een toelichting van Igor uit Oekraïne en het laden van goederen uit het depot in Botosani. Op een aantal van deze foto’s zijn ze voedselpakketten aan het maken van o.a. de aardappelen en groenten van de boerderij in Marghita. Dit met de bedoeling om het ’s nachts naar mensen in door Rusland bezet gebied te brengen. Ongelofelijke allemaal waar de goederen die wij versturen terecht komen. Niet zonder gevaar, de Russen bereiden weer een nieuwe aanvalsgolf voor zo lijkt het, vanmorgen was in het nieuws een dat ze het centrum van Charkov aanvallen.

Hier de link naar foto's.


De truck die we woensdag geladen hebben heeft oponthoud gehad aan de grens. Sinds enige tijd is er een team uit Boekarest actief aan de verschillende grenzen in Roemenië die werken namens het OMS, who.int/romania. Hun taak is de voedselveiligheid, gezondheid en het milieu te bewaken. Ze moeten er ook voor te zorgen dat er uit het buitenland geen verkeerde stoffen het land binnenkomen.

De chauffeur van de truck met onze lading is door medewerkers van deze organisatie aan een uitgebreide controle onderworpen. De deuren en de zeilen moesten open en er zijn monsters genomen. Ze vonden een aantal medische artikelen die over de datum waren, een paar zakken met kleding zou ook een probleem zijn, niet schoon genoeg volgens de standaard norm. Relatief  kleine dingen maar groot genoeg om de truck de toegang tot Roemenië te ontzeggen.

Gelukkig zat er een koelbloedig chauffeur op de truck. Hij heeft het even afgewacht tot het speciale team vertrokken was, wetende dat deze mensen alleen werken van negen tot vijf. Daarna de papieren etc. aangeboden aan de normale douane, dit met de toezegging dat hij persoonlijk voor vernietigen van de “foute” goederen zou zorgdragen. Hij mocht zijn reis naar Breaza vervolgen.

Zaterdag is hij daar gelost, ze waren er in Breaza heel blij mee, weer een super lading naar het oordeel van Csaba en Imola.

Hier de link naar foto's.

Pieter Nagel uit Minis heeft een deel van de lading die we naar de boerderij in Marghita gebracht hadden kunnen ophalen en verdelen. Het fotoalbum en Pieter zijn toelichting daarbij hoeft geen verder toelichting volgens mij.

Hier de link naar foto's.

Toth Attila uit Peris heeft ons ook weer deelgenoot gemaakt van de gebeurtenissen daar.

Hier de link naar foto's.

Viorel en Elena uit Deaj werken hard om de straatarme mensen in hun omgeving te helpen overleven in deze voor hen extra moeilijk periode. Ze zijn blij met de hulp die we kunnen bieden. De hulp met o.a. de goederen vanuit het depot in Breaza zijn letterlijk van levensbelang voor de mensen in die streek.

Hier de link naar foto's.

Reghina uit Ticau heeft aardappelen gekregen van de boerderij in Marghita ze is direct aan het verdelen gegaan. Ze was weer heel blij dat ze dit kon doen.

Hier de link naar foto's.

Henk Muller uit Band heeft als zo vaak zijn handen weer flink uit de mouwen gestoken en is op veel fronten actief om de vele arme mensen om hem heen te helpen.

Hier de link naar foto's.


De paaspakketten 2023 gaan we maken op donderdag 9 en vrijdag 10 maart. Vaak genoeg is er te lezen op dit blog hoe beroerd de situatie is voor veel mensen in Roemenië. We doen er daarom een schepje bovenop en gaan deze keer 5.000 pakketten maken.

Als partner van de stichting Zending over Grenzen uit Almere gaan we na afloop van de PLMA beurs in de RAI de enorme hoeveelheid voedsel ophalen. Dit in de namiddag/avond van woensdag 24 mei. De dagen daarna sorteren in Broek op Langedijk.

Aanstaande woensdag gaan we weer een truck laden met bestemming Breaza. Daarnaast zijn er weer de nodige ophaal klussen te doen.


 


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten