zondag 29 januari 2023

Weekbericht 4/23

Dinsdag 24 januari is het ompakken van de levensmiddelen vanuit kratjes in dozen goed gelukt. Zeker 25 mensen kwamen erbij helpen, het was weer een leuke happening. Na de lunch ging iedereen voldaan naar huis. De lege kratten konden in de middag weer terug naar de rechtmatige eigenaar. Dankzij deze actie kunnen we een mooie partij waardevolle levensmiddelen naar Roemenië en Oekraïne sturen!

Hier de link naar foto's.

Woensdag 25 januari is  een drukke dag geworden met ophaal klussen, ompakwerk en na de lunch een truck laden met bestemming Marghita. Mooi om mee te maken dat er elke keer weer zoveel mensen een bijdrage willen leveren om dit alles te laten slagen. 

Hier de link naar foto's.

Zaterdagmorgen is er gelost in Marghita. De truck is direct geladen met aardappelen en groenten voor Botosani van waaruit het voor een groot deel Oekraïne ingaat.

De link naar een paar foto's.

Via Cristi uit Botosani ontving ik weer een hele serie foto’s en video’s van Igor uit Oekraïne. Van de gaarkeuken die we ondersteunen, maar ook van het uitdelen van voedsel uit Broek op Langedijk dat verder weg de Oekraïne ingaat. We hebben dankzij sponsors kunnen bijdragen om vlees te kopen. Het gaat daar allemaal net even anders dan bij onze keurslager in Middenwaard. Het roken van het vlees is een goed middel om te conserveren. De filmpjes bekijken is de moeite waard. Liever zou ik andere beelden rondsturen maar helaas is dit de harde realiteit van het moment.

Hier de link naar foto's.


Kort geleden kregen we een enorme partij pannenkoekenmeel binnen. Dit is echt een succes geworden, je kunt er allerlei gerechten mee maken. Viorel uit Deaj bakt er bijvoorbeeld brood van, hij mengt het met wat gewoon meel. Het brood smaakt hierdoor iets zoeter maar is van prima kwaliteit. Zo krijgen heel veel arme mensen gratis brood.

Hier de link naar foto's.


Dezelfde Viorel stuurde ons foto’s van hutjes waar mensen in wonen in Haranglab, een dorp waar het aan elke vorm van welvaart ontbreekt. De ergste gevallen wil hij helpen door met bouwen van simpele huisjes van 4 x 4 m. Een betonnen vloer, muren van celbetonblokken, een dak van golfplaten een deur en een raam. Samen met een kachel is het dan in ieder geval droog en kunnen ze de ratten buiten houden. Het gaat om zes huisjes en per huisje exclusief kachel kost het € 3.300,- Een Franse organisatie doet er drie inclusief kachel. Viorel gaat zelf aan de slag hiermee, samen met andere mensen uit Deaj en mensen uit Haranglab. Aan ons de vraag kunnen jullie ook helpen? 

Huisjes bouwen in Haranglab.

Het "gewone" werk van Elena en Viorel is ook doorgegaan. De beelden hoeven volgens mij geen toelichting.

Hier de link naar foto's.


Uit Breaza kregen we een fotoalbum van het lossen van de laatste truck die daar gebracht is en de verdeling ervan. Een bakkerij in Breaza bakt brood van het meel van de boerderij in Marghita. Henk Muller kreeg deze keer ook een portie mee.

Hier de link naar foto's.

In oktober 2012 hebben we een demontabel schoolgebouw van Almelo naar Getz gebracht. Een hele operatie en het is daarom leuk om te zien dat 10 jaar later hierdoor kinderen nog steeds kans krijgen op een betere toekomst. 

De naschoolse opvang is een succes, kinderen van de lagere school krijgen in Roemenië al direct veel huiswerk mee. Zonder support van thuis raken ze al snel op achter. Vooral voor de kinderen uit de zigeunerwijk een probleem. Nu krijgen ze hulp en ook nog wat te eten, de schoolresultaten zijn nu een stuk beter.

Hier de link naar foto's van toen.

Hier de link naar foto's van nu.

Reghina uit Ticau stuurde ook weer foto’s en filmpjes van haar uitdeel acties.

Hier de link naar foto's.

Henk Muller uit Band heeft niet stil gezetten, ongelofelijk waar hij allemaal bezig is. Het is niet gemakkelijk maar wel heel erg betekenisvol voor de mensen waar het omgaat.

Hier de link naar foto's.

Volgende week woensdag gaan we laden voor Breaza er zullen ook weer ophaal klussen zijn verwacht ik.

Woensdag om negen uur krijgen we dan bezoek van de algemeen directeur van de Rabobank Noord Holland Noord. Hij komt samen met Gerrit Beetsma accountmanager bij de bank, Gerrit is geen onbekende binnen onze stichting. Samen komen ze goed nieuws brengen verwacht ik.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten