zaterdag 27 april 2013

Reisverslag


Reisverslag Jannie en Maarten Koel april 2013 naar Breaza

Maandag 22 april
Om negen uur vetrokken voor onze trip naar Breaza, Wizzair was keurig op tijd en om 7.45 uur plaatselijke tijd waren we na een vlotte reis in Cluj Napoca. Samen met Csaba en Imola iets gegeten in een restaurant op de weg naar Breaza en lekker even kunnen bijpraten. Met de gezondheid van Csaba gaat het gelukkig goed, hij ziet er ook een stuk beter uit hij heeft z’n draai weer gevonden. Bij aankomst in Breaza waren de kinderen al naar bed, de vader en moeder van Imola hadden de oppas.

Dinsdag 23 april
Om 7.30 uur brengt Csaba ze weg naar de school in Reghin, tijdens het ontbijt vertelde Imola dat mensen het ziekenhuis in Reghin regelmatig spullen komen ophalen uit de opslag, vooral medische artikelen waar een enorm gebrek aan is. De situatie met eten voor de patiënten is haast onhoudbaar geworden, er komt gewoon geen geld binnen om te kopen. Dankbaar nemen ze dan ook sultanas en dat soort dingen aan. De regelgeving staat niet toe om de dat ze de potten van HAK gaan gebruiken i.v.m. het ontbreken van de etiketten. De directeur heeft i.v.m. de noodsituatie besloten zich hier niet langer aan te storen, ook hier gaat dus HAK naar toe.

Na het ontbijt zijn we met Ildiko op bezoek geweest bij 17 van de mensen van die in het thuiszorgproject zijn opgenomen. Werkelijk ongelooflijk wat Ildiko doet voor deze mensen, behalve controles van bloeddruk, suiker, medicijnen gebruik etc., vooral heel veel troost. Niet allemaal maar een hoop mensen willen samen met haar bidden e.o. zingen, lezen uit de bijbel heel bijzonder om mee te maken.. Aan alles kun je merken dat Ildiko dit werk doet vanuit haar hart en het geen plichtmatig iets is voor haar. In totaal zitten 80 mensen in het programma daarnaast nog 20 officieus. Drie dagen per week is ze hier mee bezig en 2 dagen per week bezoekt ze mensen die opgenomen zijn in een ziekenhuis. Vaak geeft ze op zondag leiding aan de kerkdienst in Breaza of dorpen in de omgeving. Samen met haar man Eduard een factor van betekenis voor de mensen in Breaza en ommgeving. Met de pakketten die we brachten waren de mensen heel blij. Vaak is er een dochter die zorgt voor de moeder, gelukkig maar voor hen. Dit is echter niet in altijd is dit het geval, we bezochten een zieke oude vrouw met allerlei kwalen die een dakloze in haar huis had opgenomen om haar te helpen. Het lijkt nog te werken ook maar een rare situatie zeker.

Bij thuiskomst eindelijk de ontmoeting met de kinderen, veel blije gezichten en even een break van hun afterschool programma. Voor ons mooi om te zien dat het zo goed gaat met hen en dat het allemaal zo positief uitpakt. Csaba en Imola hebben op een bewonderenswaardige manier de touwtjes goed in handen, de sfeer is liefdevol en respectvol. De opvoeding die ze hier krijgen in vergelijking met hun thuissituatie is haast niet te beschrijven.

Woensdag 24 april

We zijn naar het dorp Urmenis gereden met 150 pakketten, een deel ging in de containeropslag die we daar sinds kort hebben en een ander deel hebben we samen met Elena, de sociale werker, van het dorp weggebracht. Er zijn daar verschillende plekken waar vooral Roma’s samenleven. We zijn ondertussen wel een beetje ervaringsdeskundige maar toch blijven we ons steeds weer verbazen over de leefomstandigheden van deze mensen. Heel veel kinderen, erg jonge moeders, slechte huisvestiging, tekort aan eten, kleding etc. Ook een hoop vooral in onze ogen stomme dingen, Elena kent ze allemaal en laat zich niet snel van de wijs brengen en soms maakt ze op niet mis verstaanbare wijze kenbaar wat er moet veranderen in hun gedrag. Bijvoorbeeld een man leeft met zijn 2e vrouw en een aantal kinderen in een armoedig huis. Zijn dochter uit het 1e huwelijk gaat niet naar school, is de verantwoording van zijn 1e vrouw meent hij, zijn 2e  vrouw wil er al helemaal niets mee te maken hebben. Ik ben er zeker van dat na de “toespraak” van Elena dit snel zal veranderen.

Een andere man en vrouw waren net vader en moeder geworden, hun kind is geboren in een ziekenhuis en goed gezond. Thuis wonen is echter onmogelijk, de moeder is hier niet toe in staat vanwege haar geestelijk gezondheid, het huis is vreselijk slecht er wonen zelfs ratten in en geen kleintjes. Elena wilde dat de  kinderbescherming e.o. het ziekenhuis een andere oplossing zou zoeken voor het kind. Praktijk, de ambulance kwam om het kind af te leveren, op dat moment konden ze echter niet anders dan concluderen dat Elena gelijk had en namen het kind weer mee.

Een moeder en een dochter wonen samen in een redelijk goed huisje. Het enige geld wat binnenkomt is de 10 euro per maand aan kinderbijslag. Er is geen werk te vinden voor de moeder vanwege haar beperkingen en ze durft geen uitkering aan te vragen omdat ze bang is dat ze dan haar kind afnemen.

Donderdag 25 april
We hebben een bezoek gebracht aan Stella en Julian de bewoners van het nieuwe huisje in Breaza. Het gaat heel goed met hen en de 2 kinderen, Julian heeft werk op de boerderij van de dierenarts en Stella helpt Imola met verschillende dingen en is tevens een lopende nieuwsbrief. De dierenarts heeft een stuk grond in gebruik gegeven om groenten en aardappelen te telen, en ze zijn ook in het bezit van een varken. Goed dat we deze mensen geholpen hebben het bouwen van een huis, er is geen drank in het spel ze gaan leuk met elkaar en de kinderen om, gewoon goed dus. We waren op de fiets en brachten ook een bezoek aan de ligfietsenfabriek van Jan Wijnen, het gaat goed met de productie, er werken nu drie mensen en binnenkort komt er een vierde bij en zal de productie van de kunststof kuip ook in eigen beheer worden gedaan. Ook nog even een bezoek gebracht aan de opa en oma van Imola in Fillipusu Mic, altijd leuk om op het kleine boerderijtje te zijn.

Daarna zijn we naar Carin in Peris op bezoek geweest en hebben haar project bekeken voor opvang van kinderen uit de zigeunergemeenschap daar. Het huis is klaar en het programma is gestart, spelenderwijs worden de kinderen dingen bijgebracht die voor ons volkomen normaal zijn maar waar de kinderen geen weet van hebben. Er is een behoorlijk stuk grond bij waar Carin wat dieren gaat houden wat kinderen natuurlijk heel leuk vinden. Binnenkort start ook de bouw van een huis waar ze zelf gaat wonen.

Daarna naar Kaufland om taart te kopen i.v.m. de verjaardag van Madaline en gehakt voor de ballen die Jannie voor het avondeten zou gaan maken. Kaufland is naast de school van de kinderen dus met een bus vol weer naar huis. Na het maken van huiswerk onder begeleiding van de juf, eten taart, zingen etc.. Daarna weer naar Reghin met het hele spul, er is daar een prachtige speeltuin tegenwoordig. Koopman Bogdan had de fiets met aanhanger meegenomen met het idee daar per ronde 1 Ron te verdienen, niet helemaal gelukt maar was wel leuk allemaal. Nog een ijsje gegeten, gewoon gezellig. Met z‘n allen eten natuurlijk, de gehaktballen vielen heel goed in de smaak. Na het eten nog even een wandeling gemaakt en een tomatenkweker bezocht, een heel modern bedrijf met de nieuwste technieken. Het is in dit gebied een groot verschil met werkgelegenheid en activiteiten in vergelijking tot bijvoorbeeld Botosani.


Vrijdag 26 april
In de ochtend bezochten we de ouders van Csaba in Reghin, gelukkig in goede gezondheid, de vader heeft het moeilijk gehad maar nu gaat het weer. Blij met hun kinderen en kleinkinderen, de zus van Csaba werkt in een winkel vlakbij en haar dochter van 4 komt elke middag op bezoek, haar school is aan de overkant van de straat. Csaba komt elke dag even koffie drinken.

Daarna bezochten we directrice van Diaconi in Reghin, heel vaak krijgen ze spullen uit de opslag in Breaza die ze heel goed kunnen gebruiken. De Christelijke organisatie is gericht op het verstrekken van thuiszorg in Reghin en omgeving. Een belangrijke schakel in de gezondheidszorg, onze steun stellen ze heel erg op prijs.
hier de link naar hun website

De kinderen gaan op vrijdag voor het weekend naar huis, de meeste van hen gaan naar de omgeving van Urmenis. Samen met de kinderen hebben we Elena verder geholpen met het wegbrengen van pakketten. Nu vooral oudere mensen in het buitengebied en ook weer een aantal Roma gezinnen. Veel tranen en blijdschap bij de ontvangst van de pakketten, lastig te omschrijven wat je allemaal ziet en meemaakt, het werkt zeker motiverend om door te gaan met ons werk. Vorige keer 10 manden gekocht in het dorp, we kwamen de producent nu tegen, hij wilde weer graag zaken doen. Als we in  Nederland een goed verkoopkanaal kunnen vinden zou dit mooi zijn voor hem. De kwaliteit is goed, veel beter dan die uit Botosani.

Na deze klus reden we met z’n vieren weer naar huis vreemd zonder al de drukte met de kinderen, beetje leeg gevoel.

Zaterdag 27 april

Csaba, Imola en Andrea gaan naar de viering van een bruiloft in Brasov en hebben we het rijk alleen. Zondag gaan we de kinderen weer ophalen en maandag reizen we weer naar huis.

Jaap Koning en Johan Haak hebben de pakketten vrijdag in Getz kunnen afleveren, direct overgeladen vanuit de trailer in wagens met paarden en o.a. de zigeunergemeenschap daar gebracht samen op de bok. Zaterdag Salard lossen en dan zijn alle 3.250 pakketten op hun plek.
hier de foto's


.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten