zaterdag 29 oktober 2022

Weekbericht 43/22

Het is nu ongewoon warm in Europa, klimatologisch klopt dit niet, maar het komt nu wel even goed uit. De energiekosten gaan echt een probleem vormen en de hardste klappen komen terecht bij de mensen die geen potje achter de hand hebben om het op te vangen.

Uit gesprekken met een aantal van onze contactpersonen in Roemenië kwam naar voren dat mensen bang zijn voor de gevolgen van de komende winter. De kosten van energie stijgen de pan uit en het is moeilijk te begrijpen waarom. Veel mensen kunnen nu al de rekening van het gas en elektra niet meer betalen. Twee maanden niet betalen is afsluiten en dan zit je in het donker en de kou. Als het  serieus gaat vriezen dan bevriezen ook de waterleidingen en gaan deze stuk. Een sociaal vangnet voor deze mensen is er niet of nauwelijks. Voldoende voedsel in huis zien te krijgen is ook een groot probleem. Er komen dagelijks nieuwe armen bij, mensen raken hun baan kwijt omdat bedrijven sluiten. 

In de Oekraïne is het allemaal nog erger, met de bombardementen vooral ook gericht om elektriciteit centrales etc. kapot te krijgen. De gevolgen zijn enorm, vooral als het straks gaat vriezen.

De bedenker van deze ellende woont in Moskou. Frank Hendricks schreef over deze persoon een lezenswaardige column.


Woensdag 26 oktober stonden er twee lege trucks voor de deur van onze opslag in Broek op Langedijk. De eerste gingen we laden voor het depot Csaba en Imola in Breaza en de tweede voor het depot van van Cristi in Botosani Er waren nog wat ophaalklussen en de goederen die geladen moesten worden bestonden voor een deel uit meubels voor kinderdagverblijven. Mooie en bruikbare spullen maar wel lastig laden. Het is een lange dag geworden maar het is goed gegaan en allemaal gelukt. Truck nummer 44 en 45 gingen met een mooie vracht hulpgoederen naar Roemenië. Het belang van onze hulptransporten neemt toe en dat werkt motiverend voor alle betrokken. Zonder vrijwilligers en sponsors gaat dit werk niet, we zijn dan ook dankbaar voor alle steun.Al een aantal weken schrijf ik over de bouw van een huisje in dorp nabij Urmenis. Dit ten behoeve van een herder zijn vrouw en twee kleine kinderen (de derde is op komst) die in een krakkemikkige caravan wonen. In weekbericht 38 staat meer over het waarom.

Nadat we konden besluiten dat de bouw kon beginnen is het snel gegaan. Binnen enkele weken is er een prachtige solide goed geïsoleerd huisje van 30 m2 gebouwd. In de hoofdrol bij dit proces Elena uit Urmenis, die het regelwerk met de gemeente heeft gedaan en de begeleiding van de toekomstige bewoners. Csaba Fazakas met het begeleiden van de bouw en deels de inkoop van de materialen. De mensen van het bouwbedrijf, eigendom van een broer van Toth Attila uit Peris, hebben kwaliteitswerk geleverd. Dit zonder ons achteraf  te verrassen met de vaak omstreden post meerwerk. Geweldige hardwerkende vaklui die lange dagen maken om de kost te verdienen. 

Meermaals had ik contact met Csaba over de voortgang, moeilijkheden hebben zich nauwelijks voorgedaan. De buurman leverde stroom voor de machines, het is een neef van de nieuwe bewoner. Een aardige en sociale vent, wat goed uitkomt. Natuurlijk complimenteerde ik Csaba dat hij dit allemaal zo heeft kunnen regelen. Geheel ten onrechte vond hij mijn rol nog veel belangrijker. Het zette mij wel aan het denken hoe de cirkel werkt en dat elke schakel belangrijk is om tot dit resultaat te komen. Zonder sponsors kun je wel willen helpen maar gaat het niet en zonder goede en betrouwbare uitvoerders gaat het ook niet. Zonder de juiste nazorg komen verwachtingen ook niet altijd uit. Alles viel op z'n plaats in dit geval. 

Bij de overhandiging van de sleutels waren de nieuwe bewoners totaal overdonderd en emotioneel. De burgemeester beloofde dat hij voor de stroom en water aansluiting zal zorgen. Elena de inmiddels welbekende sociaal werker gaat voor de sociale begeleiding zorgdragen, vooral de zwakbegaafde moeder heeft dit hard nodig. De kinderen gaan straks naar de kleuterschool en kunnen onder een stuk betere omstandigheden opgroeien. 


De truck die we afgelopen woensdag geladen hebben is zaterdag gelost in Breaza. 


Imola stuurde foto’s van het uitdelen van door Bep Runhaar prachtige kleurrijke gebreide truien, leuk om te zien. 

Hier is ze heel blij mee.Henk Muller uit Band is weer flink bezig geweest, hij doet veel, goed om te zien dat er weer een kinderprogramma is. Volgens Henk worden er voedselbonnen beschikbaar gesteld aan mensen die echt bijna geen inkomen hebben. Of deze regeling voor iedereen in Roemenië is of slechts lokaal weet ik nog niet.


Reghina uit Ticau stuurde een paar video berichten over haar werk.


Mij was ter oren gekomen dat de Roemeense overheid geld beschikbaar heeft voor mensen en organisaties die vluchtelingen uit Oekraïne opvangen. Cristi schreef over het vele werk wat hij en andere gedaan hebben voor deze mensen. De bijdrage van de overheid was nul, onbereikbaar voor hen. Net als nu zijn ze hiermee afhankelijk van liefdadigheidsorganisaties. 


De auto hulpgoederen die we woensdag geladen hebben zal aanstaande maandag in Botosani worden gelost. Uit Oostenrijk kwam zaterdag een truck om hulpgoederen uit dit land te lossen. Mooie spullen maar slecht geladen, op deze manier lucht vervoeren is duur.


Viorel en Elena uit Deaj doen ook elke week weer hun best met hulpverlening aan de mensen in hun omgeving. Mooi dat we ze kunnen helpen hiermee. Het broodbakken lijkt wel gestopt, waarschijnlijk vanwege de kosten. We gaan kijken of we een oplossing kunnen vinden. Volgende week meer hierover.


De voorbereidingen voor de pakketten actie zijn in volle gang, een deel van de goederen is in Broek op Langedijk aangekomen. Op korte termijn volgt de rest. We kunnen nog  spullen gebruiken om de pakketten compleet te maken.

De uitnodigingen om te helpen inpakken op 10 en 11 november zijn de deur uit. Uw hulp is nodig om dit te doen slagen. Geen uitnodiging gehad en wel willen meedoen aan dit mooie event? Bel dan 06 28941795 of stuur een bericht naar info@stichtingpromotie.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten